Rozwikłanie historii pochodzenia kava jest trochę jak rozwiązanie tajemnicy. Nikt nie wie na pewno pochodzenia rośliny kava, ale dziś większość wierzy, że kava pochodzi z Vanuatu. Mówiąc dokładniej, niektórzy twierdzą, że kava pochodzi z północnego Vanuatu na wyspie Maewo. Wspieraniem tej teorii jest fakt, że Vanuatu jest gospodarzem większości odmian kava dowolnego narodu.

Dr Vincent Lebot, czołowy badacz, ekspert w dziedzinie kava i autor książki „Kava: The Pacific Elixir”, wraz z naukowcami z University of Hawaii, wnieśli duży wkład w naszą wiedzę o historii kava. Wiadomo na pewno, że kava jest ceniona przez mieszkańców Pacyfiku od wielu stuleci ze względu na niesamowite i wyjątkowe właściwości rośliny.

Historyczne odniesienie sięga aż 1616 roku, co sugeruje, że holenderscy nawigatorzy zwani Le Maire i Schouten obserwowali kava na wyspie Futuna. Podróże kapitana Jamesa Cooka na południowy Pacyfik z pewnością obejmowały odkrycie kavy. Botaniczny rysunek kavy w Muzeum Historii Naturalnej w Londynie z 1769 roku. Następnie, pod koniec wieku, George Forster, przyrodnik, dziennikarz i rewolucjonista, który towarzyszył swemu ojcu, również znanemu przyrodnikowi, w wielu przygody naukowe, w tym drugi rejs kapitana Jamesa Cooka na Pacyfiku, zawierają szczegółowy opis kava:

„Sok kava jest wydobywany z korzeni rodzaju drzewa pieprzowego. Korzenie są najpierw wytwarzane na kawałki, a następnie żute przez ludzi, którzy później wyrzucają miazgę do miski zawierającej kokos lub zimną wodę. Następnie mieszanina jest filtrowana przez włókna kokosowe, a następnie opróżniana do oddzielnej miski do spożycia. ”

Rozległe istnienie roślin kava na wyspach Południowego Pacyfiku jest spowodowane wyłącznie przez ludzi, którzy wyruszyli, by odkrywać ocean wokół nich wieki temu. Kava był tak wysoko ceniony, że był jedną z niewielu roślin lub potrzeb, które pierwsi odkrywcy oceaniczni postanowili zabrać ze sobą na swoje kajaki w poszukiwaniu innych wysp. Być może zdecydowali się nieść kavę, gdyby spotkali się z bardziej pokojowym powitaniem od tubylców z innych krajów, wprowadzając i dzieląc się z nimi napojami kava.

Dziś naukowcy zwracają się do dystrybucji kava na wyspach Pacyfiku, aby zrozumieć migracje ludności, które miały miejsce przed wiekami. Istnienie roślin kava na wyspach, na których roślina nie jest rdzenna, może pomóc w wyjaśnieniu ruchu ludzi w tym regionie.

Ponieważ kava rozprzestrzeniała się i rozprzestrzeniała lokalnie, na każdej wyspie pojawiły się nowe odmiany kava. Obecnie wiadomo, że jest ponad 100 odmian kava. Co najważniejsze, picie kawy stało się częścią dziedzictwa kulturowego i tradycji ceremonialnych na każdej wyspie. I nic dziwnego, że znalazł się także w historycznych legendach i wiedzy. Starożytne historie przekazywane z ust do ust z pokolenia na pokolenie, jeszcze dzisiaj.

Najbardziej rozpowszechniona legenda pochodzenia kava pochodzi z Tonga. Wielowiekowa legenda głosi, że jedna para mieszkała samotnie z jedyną córką, zwaną Kava, na jednej z wysp Tonga. Pewnego dnia na wyspie wylądował święty król Tonga (Tu’i Tonga) wraz z kilkoma jego ludźmi, szukając pożywienia i miejsca do odpoczynku. Nie było jedzenia, które mogłoby nakarmić króla, więc zamiast tego para zabiła i złożyła ofiarę swojej córce, aby okazać królowi szacunek i uhonorować go oraz zawrzeć pokój.

Później para była zszokowana, gdy odkryła, że ​​dwie rośliny wyrosły na grobie ich córki Kavy. Pewnego dnia zauważyli dwa szczury jedzące rośliny i zobaczyli, że jeden z nich został upojony. Tę roślinę nazwano kava po ich córce, która została złożona w ofierze. Mówi się, że drugą rośliną była trzcina cukrowa. Od tego momentu, wszystkie te wieki temu, kava ze swoimi upajającymi właściwościami stała się ważnym ceremonialnym napojem. Od tamtej pory został ofiarowany królom Tonga.

Wiele legend opowiada o odkryciu i historii kava na Hawajach io tym, jak nazwano ją „awa”. Odkrycie kawy przypisuje się Hawajskiemu Wodzowi i śmiałemu podróżnikowi morskiemu, Hawajom – Loa. Inny, opowiadany w słynnym śpiewie, łączy odkrycie „awa z hawajskimi bogami”. A jeszcze inny postuluje, że ptaki przyniosły „awa na wyspy Hawajów.

Jakkolwiek dotarło to na wyspy hawajskie, awa stała się świętym napojem, ofiarą dla Bogów, napojem Wodzów i tych o wysokiej randze, napojem używanym przez lekarzy, (kahunami), a także, gdy było to możliwe, była pita rybaków i rolników. Jedno z historycznych odniesień opisuje, jak „Awa jest dobra dla rolnika, kiedy jest zmęczony i obolały po pracy w dzień i w nocy, i dla rybaka, który nurkował, wiosłował, ciągnął i pochylał się ze spuszczoną głową lub do momentu, w którym uda i pośladki są obolały od siedzenia na brzegu kajaku. ”

W naszym sklepie znajdziesz tradycyjnie mielony korzeń kava kava z wysp vanuatu, tonga, fidżi oraz samoa.


0 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *