Kava jest bardzo interesującą i specyficzną rośliną w wielu aspektach, a jednym z nich jest uprawa. Przede wszystkim pieprz metystynowy jest rośliną sterylną, co oznacza, że nie może się rozmnażać w sposób naturalny. Kwiaty żeńskie są bardzo rzadko spotykane i nie wytwarzają nasion ani owoców. Dzieje się tak nawet gdy roślina jest zapylana ręcznie, co zdecydowanie utrudnia uprawę.

Aby uprawiać kava, rolnicy korzystają z łodyg. Kroją łodygę istniejącej rośliny na mniejsze części, tworząc sadzonki. Po zasadzeniu ich w ziemi pielęgnują je nawet od 3 do 5 lat. Tyle czasu potrzebuje kava aby w pełni dojrzeć i móc po wcześniejszej przeróbce w pełni usatysfakcjonować konsumentów.

Kava staje się coraz popularniejsza na całym świecie, więc powszechniejsze stało się hodowanie i rozmnażanie roślin w specjalnych szkółkach. Powstały specjalne programy na rzecz handlu, które wspierają rolników kava na Fidżi, Samoa i Vanuatu. Wspomniane programy promują rozwój hodowli kava wprowadzając standardy, szkolenia i metody testowania.

Sadzonki

Sadzonka kava

Po przygotowaniu sadzonek przenosi się je do wilgotnej, luźnej gleby. Dzięki temu korzeń może lepiej oddychać, rozszerzać się oraz przede wszystkim szybciej i silniej rosnąć.

Pieprz metystynowy powinno się sadzić w zacienionych miejscach, zwłaszcza w pierwszych miesiącach hodowli. Kwitną one w klimacie w którym występują bardzo obfite opady deszczu, gleba jest stale nawilżona, a temperatury i wilgotność przez cały rok utrzymują się na bardzo wysokim poziomie.

Dla kava, tak jak dla większości roślin, największym niebezpieczeństwem są niekorzystne warunki pogodowe. Tropikalne cyklony, występujące w rejonie Wysp Południowego Pacyfiku dość często, mogą w efekcie prowadzić do powstawania powodzi i osuwisk. Rośliny trzeba chronić przed takimi warunkami. Ewentualna utrata plonów może spowodować olbrzymie straty finansowe. Dotknąć mogę one zarówno rolników jak i całe lokalne społeczności, które bardzo często bazują na uprawie kava i innych lokalnych roślin.

Tego typu sytuacja miała miejsce na wyspie Ambae, gdzie po erupcji wulkanu Manaro wszyscy mieszkańcy wyspy zostali zmuszeni do ewakuacji. Mieszkańcy tracili domy, rolnicy tracili plony i teraz muszą próbować odbudować całą swoją społeczność na nowej wyspie.

Zbiory kava

Pieprz metystynowy

Jeżeli chcemy, by uprawa kava była jak najbardziej efektywna i żeby roślina mogła zagwarantować swoim przyszłym konsumentom pełną game oczekiwanych efektów, powinno się je hodować od 3 do 5 lat. W tym czasie, prócz tego, że roślina najzwyczajniej w świecie rośnie, rozwijają się w niej kawalaktony. W wieku 3 lat pieprz metystynowy zazwyczaj osiąga około metra wysokości.

Podczas procesu hodowania kava, główna łodyga rośnie i zwiększa swój rozmiar, a dodatkowo wyrastają z niej kolejne łodygi. Korzeń kava, czyli najważniejsza część tej rośliny potrafi zaś sięgać nawet do 70 centymetrów w głąb ziemi. Podczas wykopywania rośliny bardzo ważne jest, by spróbować wyodrębnić wszystkie boczne korzenie. To one posiadają najwięcej kawalaktonów.

Przetwarzanie Kava

Zbiory Kava

Po zbiorach należy oddzielić łodygi. Odkłada się je i zachowuje w celu wykorzystania przy rozmnażaniu kolejnych roślin, od pnia i korzeni. Pnie i korzenie myje się, a następnie umieszcza w specjalnych pojemnikach lub w miejscu do którego dociera dużo promieni słonecznych.

Po ich całkowitym wyschnięciu, tłucze się je lub mieli na proszek co czyni je gotowymi do spożycia. To, w jaki sposób gniecie i mieli się kava zależy od wyspy na której odbywa się obróbka. Na Vanuatu używa się w tym celu wapienia, zaś na innych wyspach stosuje się po prostu tłuczek i moździerz.

Lokalna uprawa kava

farmer kava

Kiedy słyszy się hasło rolnictwo, często myśli się o olbrzymich przemysłowych polach uprawnych, na których pracują dziesiątki maszyn a ich właściciele zatrudniają często setki ludzi.

Uprawa kava wygląda kompletnie inaczej. Ludzie, którzy się tym zajmują to drobni, niezależni, lokalni rolnicy. Bardzo często korzystają z pomocy swojej rodziny i nie zatrudniający ludzi z zewnątrz. Te uprawy często pomagają rolnikom przetrwać i realizować swoje mniejsze i większe marzenia, a z tego typu upraw pochodzi najlepsza jakościowa kava i to w nią najlepiej inwestować.

Za każdym razem podczas picia kava warto pamiętać o ludziach, dzięki których pracy możemy się w ogóle raczyć tym napojem, a którzy mimo rosnącej presji handlowej i popytu, wciąż wkładają w swoją prace całe serca i dostarczają konsumentom najwyższej jakości produkt.


0 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *