Oprócz opisanych form przyjmowania korzenia kava, warto wiedzieć, iż sam pieprz metystynowy posiada ponad 103 odmiany. Rozróżnia się dwa główne typy kava: Noble Kava (szlachetna Kava) oraz Tudei Kava (nieszlachetne odmiany). Ważne by już na początku swojej przygody z kava, wiedzieć jakie różnice kryją się pomiędzy nimi.

Zacznijmy od Tudei Kava – której wymowa nie bez powodu brzmi jak z j. angielskiego: dwa dni. Taki rodzaj kava nie jest zalecany do konsumpcji, co skutkowało zakazem handlu takim produktem przez niektóre kraje wysp południowego Pacyfiku. Zalecamy unikanie takiej kava, ponieważ konsekwencje spożycia mogą wiązać się z efektami ubocznymi, takimi jak nudności i senność, mogące trwać do wspomnianych dwóch dni. Warto więc przed zakupem sprawdzić czy dostawca posiada odpowiednie certyfikaty świadczące o szlachetności jego produktów.

Jeśli chodzi o typy kava to zdecydowanie polecamy kava Noble, czyli kava szlachetną. Wysoka jakość, świeżość, niedawno pozyskane zbiory oraz wymagane badania laboratoryjne – to kluczowe aspekty, które przyświecają nam w dostarczaniu najlepszej jakości, szlachetnej odmiany korzenia kava na rynek.

Toksyczność dla wątroby.
Każdy poszukujący informacji o korzeniu kava prędzej czy później trafi na artykuły o domniemanej szkodliwości pieprzu metystynowego na pracę wątroby. Tutaj pojawią się pewna asymetria informacji. Badania, które stawiają takie zarzuty, przeprowadzono wiele lat temu na próbkach, których jakość pozostawiała wiele do życzenia. Wykazano w nich zawartość pleśni – która odpowiadała za hepatotoksyczność badanego materiału. Kraje, które zakazały stosowania kava na kanwie owych badań – wycofują się z takich obostrzeń. Polska była ostatnim krajem w Unii Europejskiej, która zabraniała posiadanie pieprzu metystynowego – tak było do sierpnia 2018 roku.
Ogólnie rzecz biorąc informacje na temat picia kava są w internecie bardzo nieprecyzyjne.


0 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *