Na rynku można znaleźć wiele różnych rodzajów produktów z korzeniem kava. Wśród najczęściej występujących spotkać możemy: mielony korzeń, jej mikronizowaną odmianę (wersje instant), gotowe napoje czy opakowane w tabletki suplementy zawierające w swoim składzie kava. Poszczególne rodzaje kava różnią się sposobem przygotowania, swoją mocą oraz ceremoniałem z tym związanym. Oto kilka informacji na temat każdego z nich:

  • Zmielony korzeń kava – jest to najbardziej tradycyjny typ Kava dostępny na rynku. W jego produkcji wykorzystuje się wyłącznie korzeń pieprzu metystynowego, który poddaje się procesowi suszenia, a później mieli do odpowiedniej formy. Cały dotychczasowy proces (wyłączając prażenie) przebiega podobnie jak w przypadku tradycyjnej kawy. Następnie, tak przygotowany produkt pakuje się w muślinowy, bawełniany worek (lub inny materiał), moczy przez chwilkę w wodzie, ugniata i odsącza. Taka forma konsumpcji jest najbliższa jej oryginalnej formie, wywodzącej się z wyspiarskich tradycji.
  • Mikronizowana/ Instant kava – jest to ten sam oryginalny produkt (korzeń), który poddany mikronizacji przybrał formę skoncentrowanego, drobnego proszku. Mikronizacja to proces polegający na zmniejszeniu objętości cząstek produktu, pozostawiając wszystkie właściwości korzenia kava niezmienne. Taka forma pozwala przyspieszyć cały proces przygotowania napoju. Wszystko co musisz zrobić to odmierzyć pożądaną ilość proszku i wymieszać bezpośrednio z dowolnym, ulubionym napojem. Dobrze sprawdza się sok pomarańczowy, mleko migdałowe, lemoniada lub herbata mrożona.
  • Tabletki z ekstraktem z korzenia kava – osobiście nie polecamy produktów z Kava w takiej formie. Przede wszystkim stosowanie takich tabletek pozbawia nas całej przyjemności wynikającej z ceremoniału przygotowywania kava. Dodatkowym problemem jest jakość takich produktów. Do ich produkcji często wykorzystuje się ekstrakty niewiadomego pochodzenia i wątpliwej jakości. Wybierając taką formę zalecamy dokładnie sprawdzenie dostawcy i tego jaki materiał wykorzystano do produkcji. W celu uzyskania pełnej satysfakcji z efektów konsumpcji sugerujemy jednak sięgnięcie po inne rodzaje kava.


0 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *