Wiele osób słyszało o działaniu kava, ale nie wszyscy wiedzą, skąd biorą się takie a nie inne właściwości tego napoju. Badania naukowe których obiektem był pieprz metystynowy doprowadziły do lepszego zrozumienia czym są kawalaktony, czyli aktywne składniki znajdujące się w korzeniu Kava.

Kawalaktony

Największą zaletą Kava jest następujące po wypiciu rozluźnienie umysłu i mięśni, oraz silnie odczuwalne uczucie spokoju. Dodatkowo pozwala ona odsunąć na bok lęki i zmartwienia nie zaburzając przy tym jasności umysłu. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedzią są kawalaktony, czyli aktywne składniki występujące w korzeniu pieprzu metystynowego. Istnieje 18 różnych kawalaktonów, z czego najważniejszych jest 6 z nich, gdyż to one odpowiadają za 90% efektów odczuwanych po wypiciu Kava. Każdy z nich oznaczana się inną cyfrą, co wyjaśnię w późniejszej części tekstu. Należą do nich: Demetoksyangonina(1), Dihydrokawaina(2), Jangonina(3), Kawaina(4), Dihydrometystycyna(5), Metystycyna(6).

Jak kawalaktony wpływają na organizm?

Wiedza naukowa na temat Kava wciąż nie jest specjalnie imponująca. Wiadomo jednak, że za poszczególne efekty występujące po wypiciu odpowiadają konkretne kawalaktony. Dla przykładu, jednym z pierwszych odczuć występujących po wypiciu Kava jest delikatne i szybko ustępujące odrętwienie języka i warg. Za to uczucie odpowiedzialne są dwa kawalaktony: Kawaina i Dihydrokawaina. Powodują one skurcz naczyń krwionośnych w okolicach języka i warg, dając chwilowe uczucie zbliżone do znieczulenia miejscowego. Za uczucie spokoju, zarówno fizycznego jak i psychicznego odpowiada każdy z tych sześciu najważniejszych kawalaktonów.

Badania wykazały, że kawalaktony wchodzą w interakcje z układem limbicznym. Jest to część naszego mózgu odpowiedzialna za odczuwanie emocji i motywacje.. Ważną częścią układu limbicznego jest ciało migdałowate, którego funkcją jest regulowanie uczucia strachu i niepokoju. Ludzie zajmujący się badaniem Kava twierdzą, że to właśnie na nie kawalaktony wpływają najmocniej. Efektem tego działania jest silnie odczuwane uczucie spokoju odczuwane po wypiciu Kava.

Nazewnictwo chemotypów Kava

Każdą z ponad stu odmian Kava charakteryzuje inna zawartość kluczowych kawalaktonów. Dzięki analizie naukowej można w przybliżeniu zidentyfikować stężenie każdego z nich w roślinie, ponieważ wszystkie odmiany Kava mają przypisany konkretny chemotyp. Jest nim sześciocyfrowa liczba, oznaczająca kawalaktony w kolejności od tego o najwyższym stężeniu w danej odmianie. Przykładowo Kava Borogu oznaczana jest chemotypem 246531. Liczba 2 oznacza że największe stężenie w roślinie ma dihydrokawaina, 4, że drugim najaktywniejszym kawalaktonem jest kawaina, 6 oznacza metystycynę i tak dalej.
Chemotyp informuje o składzie chemicznym i działaniu każdej z odmian Kava. Przykładowo, Kava w których dominującym kawalaktonem jest Jangonina najlepiej sprawdzają się za dnia. Uwarunkowane jest to tym, że mogą one wykazywać działanie stymulujące. Odmiany, w których kluczową rolę odgrywają dihydrokawaina i dihydrometystycyna najlepiej sprawdzają się wieczorem z uwagi na uspokajające działanie. Chemotyp może również wskazywać na pochodzenie danej odmiany Kava. Świetnym przykładem są kava Hawajskie, prawie zawsze posiadające chemotyp zaczynający się od 46.

Magia tkwi w mieszance

Najprostszą odpowiedzią na pytanie co jest odpowiedzialne ze charakterystyczne działanie Kava są kawalaktony. Naukowa strona Kava jest bardzo interesująca, jednak konsument powinien przede wszystkim zrozumieć dwie sprawy.
Po pierwsze, to, że Kava wykazuja działanie relaksujące i uspokajające jest udowodnione naukowo. Po drugie, żaden z kawalaktonów nie jest sam w sobie odpowiedzialny za charakterystyczne skutki picia Kava, a można powiedzieć, że jest wręcz przeciwnie. Jedynym powodem dla którego korzeń pieprzu metystynowego działa tak a nie inaczej jest działanie wszystkich kawalaktonów jednocześnie. Wielbiciele Kava mogą więc podziękować naturze za stworzenie tak wspaniałej i interesującej rośliny, która oferuje nam tak wiele niezwykle pożądanych w dzisiejszych czasach efektów.


0 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *