Kava Kava (Pieprz metysytynowy) jest małym krzewem uprawianym na wyspach Pacyfiku, głównie Vanuatu, Fidżi, Tonga i Hawajach. Wyspiarze używali roślin kava od wieków w rytuałach społecznych, obrzędach religijnych i celach leczniczych. Korzeń i kikut rośliny są mielone i przekształcane w naturalny napój bezalkoholowy. Po spożyciu działanie składników aktywnych zawartych w roślinie kava sprawia, że twój umysł i ciało są zrelakcjowane. Nazwa botaniczna Kava to Piper Methysticum i szacuje się, że jest ich ponad 105 różnych odmian.

Dlaczego warto pić kava kava?

Istnieje wiele korzyści z korzenia kava kava m.in

Napoje z korzenia Kava rozluźniają umysł i ciało, wywołują uczucie spokoju i euforii, dzięki czemu idealnie nadają się do relaksu wsród znajomych.

Może być również stosowany w celu zmniejszenia stresu, codziennych normalnych uczuć niepokoju w obliczu trudnych wydarzeń życiowych. Może być pomocna w celu złagodzenia napięcia mięśniowego lub przypadku problemów z bezsennościa.

Jest wiele powodów, aby pić kava. Nasi klienci mówią nam, że lubią pić kava jako:

  • Alternatywa dla alkoholu w celu rekreacyjnych
  • Sposób na złagodzenie stresu i zachowanie spokoju
  • Sposób na codzienne niepokoje, zmartwienia i obawy
  • Sposób na podniesienie nastroju i zwiększenie towarzyskości
  • Naturalna pomoc wsprarcie w zasypianiu lub pomoc w sporadycznej bezsenności.

Jak działa kava?

Kava działa przede wszystkich uspokajająco, działanie napojów z korzenia kava jest wynikiem połączenia głównych składników aktywnych w roślinie (znanych jako kavalaktony), a nie pojedynczej substancji lub związku. Uważa się, że jest 18 różnych kavalaktonów, a większość aktywnych składników pochodzi z zaledwie sześciu. Każda odmiana ma inny skład tych sześciu kavalaktonów. Ta kompozycja jest reprezentowana przez sześciocyfrowy chemotyp przypisany do każdej odmiany.

Jedną z największych zalet korzenia kawy w porównaniu z alkoholem jest to, że nie będzie nadmiernie odwadniać organizmu ani wypełniać go toksynami, które prowadzą do bólów głowy i kaca. Chociaż kava nie osłabi twoich zdolności poznawczych i jasności umysłu w taki sam sposób, jak alkohol, nadal zaleca się, aby nie jeździć po wypiciu alkoholu.

Nie uzależnia

Jedną z głównych zalet korzenia kawy jest to, że udowodniono, że nie uzależnia. W przeciwieństwie do innych substancji, picie kava nie jest nawykowe i nie będziesz budować tolerancji na skutki powodujące, że będziesz musiał pić więcej za każdym razem. W rzeczywistości pokazano dokładnie odwrotnie. Korzystny wpływ napoju kava może być odczuwany jeszcze bardziej, gdy mniej jest wypijany przy kolejnych okazjach. Wynika to z charakterystycznego sposobu, w jaki kava wpływa na mózg.

Kava i potencjalna toksyczność wątroby

Mimo to każdy, kto bada kava po raz pierwszy, z pewnością znajdzie strony internetowe, blogi i artykuły, które twierdzą, że picie kava jest szkodliwe dla wątroby i zdrowia. Źródłem tych twierdzeń są badania przeprowadzone ponad 15 lat temu w Szwajcarii i Niemczech, które doprowadziły do ​​zakazu picia kava w tych krajach. I że zakaz został odwrócony w 2015 r. Po tym, jak coraz więcej nowych badań zakwestionowało te wczesne wyniki badań. Badania wykazały, że przypadki toksyczności wątroby przypisywanej kavie rzeczywiście miały miejsce tylko wtedy, gdy dana osoba przyjmowała również inne leki, o których wiadomo, że negatywnie wpływają na czynność wątroby lub spożywane skażone pleśnią produkty kava.

Niestety, dezinformacja i ostrzeżenia zdrowotne nadal dominują w Internecie i przesłaniają liczne i bardziej aktualne badania uniwersyteckie, które od tamtego czasu zostały wykonane, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób kava wpływa na umysł i ciało i które ujawniły ważny potencjał kava korzeniowe korzyści zdrowotne.

Prawdopodobieństwo negatywnych skutków ubocznych związanych z piciem kava jest minimalne. Jak stwierdziła National Library of Medicine, „w oparciu o zgłoszone przypadki szacowana częstość klinicznie widocznego uszkodzenia wątroby spowodowanego kava jest mniejsza niż 1: 1 000 000 dawek dziennych”.

Noble vs Tudei

Jednym ze środków ostrożności, które należy podjąć, jest kupowanie i spożywanie przetestowanych w laboratorium odmian Noble Kava. Odmiany Kava są pogrupowane w 2 główne kategorie: Noble i Tudei Kava. Unikaj spożywania odmian Tudei (dwudniowych) kava. Są one zwykle używane wyłącznie do celów leczniczych i są trafnie nazywane ze względu na negatywne skutki uboczne, w tym uczucie mdłości i letargu, które mogą trwać do dwóch dni. Wiecej informacji na temat róznicy podziedzy tymi dwoma rodzajami kavy znadziesz w tym artykule.

W naszym sklepie sprzedajemy wyłącznie przetestowane w laboratoriach, wysokiej jakości, świeże Noble Kava, pozyskiwane bezpośrednio od rolników z Wysp Południowego Pacifiku.


0 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *