Kava Kava (Pieprz metysytynowy) jest małym krzewem uprawianym na wyspach Pacyfiku, głównie Vanuatu, Fidżi, Tonga i Hawajach. Wyspiarze używali roślin kava od wieków w rytuałach społecznych, obrzędach religijnych i celach leczniczych. Korzeń i kikut rośliny są mielone i przekształcane w naturalny napój bezalkoholowy. Po spożyciu działanie składników aktywnych zawartych w roślinie kava sprawia, że twój umysł i ciało są zrelaksowane. Nazwa botaniczna kava to Piper Methysticum i szacuje się, że jest ich ponad 105 różnych odmian.

Dlaczego warto pić kava kava?

Istnieje wiele korzyści z korzenia kava kava m.in

Napoje z korzenia kava rozluźniają umysł i ciało, wywołują uczucie spokoju i euforii, dzięki czemu idealnie nadają się do relaksu wśród znajomych.

Stosuje się je również w celu zmniejszenia stresu, codziennych normalnych uczuć niepokoju w obliczu trudnych wydarzeń życiowych. Może być pomocna w celu złagodzenia napięcia mięśniowego lub przypadku problemów z bezsennościa.

Jest wiele powodów, aby pić kava. Nasi klienci mówią nam, że lubią pić kava jako:

  • Alternatywa dla alkoholu w celu rekreacyjnych
  • Sposób na złagodzenie stresu i zachowanie spokoju
  • Dobra metoda na codzienne niepokoje, zmartwienia i obawy
  • Sposób na podniesienie nastroju i zwiększenie towarzyskości
  • Naturalna pomoc wsprarcie w zasypianiu lub pomoc w sporadycznej bezsenności.

Jak działa kava?

Kava działa przede wszystkich uspokajająco. Działanie napojów z korzenia kava jest wynikiem połączenia głównych składników aktywnych w roślinie (znanych jako kawalaktony), a nie pojedynczej substancji lub związku. Uważa się, że jest 18 różnych kawalaktonów, a większość aktywnych składników pochodzi z zaledwie sześciu. Każda odmiana ma inny skład tych sześciu kawalaktonów. Ta kompozycja jest reprezentowana przez sześciocyfrowy chemotyp przypisany do każdej odmiany.

Jedną z największych zalet korzenia kawy w porównaniu z alkoholem jest to, że nie będzie nadmiernie odwadniać organizmu. Nie wypełnia go również toksynami, które prowadzą do bólów głowy i kaca. Chociaż kava nie osłabi twoich zdolności poznawczych w taki sposób jak alkohol, zaleca się, aby nie jeździć samochodem po piciu kava.

Nie uzależnia

Jedną z głównych zalet korzenia kawy jest to, że udowodniono, że nie uzależnia. W przeciwieństwie do innych substancji, picie kava nie jest nawykowe. Oznacza to, że nie będziesz budować tolerancji i nie będziesz musiał pić więcej za każdym razem. W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie. Korzystny wpływ napoju kava może być odczuwany jeszcze bardziej, gdy przy kolejnych okazjach wypijamy go mniej. Wynika to z charakterystycznego sposobu, w jaki kava wpływa na mózg.

Kava i potencjalny toksyczny wpływ na wątrobę

Każdy, kto bada kava po raz pierwszy, z pewnością znajdzie strony internetowe, blogi i artykuły, które twierdzą, że picie kava jest szkodliwe dla wątroby i zdrowia. Źródłem tych twierdzeń są badania przeprowadzone ponad 15 lat temu w Szwajcarii i Niemczech, które doprowadziły do ​​zakazu picia kava w tych krajach. Zakaz anulowano w 2015 r. Po tym, jak coraz więcej nowych badań zakwestionowało te wczesne wyniki badań. Badania wykazały, że przypadki toksyczności wątroby przypisywanej kava rzeczywiście miały miejsce tylko wtedy, gdy dana osoba przyjmowała również inne leki, o których wiadomo, że negatywnie wpływają na czynność wątroby lub spożywane skażone pleśnią produkty kava.

Niestety, dezinformacja i ostrzeżenia zdrowotne nadal dominują w Internecie. Przesłaniają one liczne i bardziej aktualne badania uniwersyteckie. Wykonano je, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób kava wpływa na umysł i ciało.

Prawdopodobieństwo negatywnych skutków ubocznych związanych z piciem kava jest minimalne. Jak stwierdziła National Library of Medicine, „w oparciu o zgłoszone przypadki szacowana częstość klinicznie widocznego uszkodzenia wątroby spowodowanego kava jest mniejsza niż 1: 1 000 000 dawek dziennych”.

Noble vs Tudei

Jednym ze środków ostrożności, które należy podjąć, jest kupowanie i spożywanie przetestowanych w laboratorium odmian Noble Kava. Odmiany kava dzieli się na 2 główne kategorie: Noble i Tudei Kava. Unikaj spożywania odmian Tudei (dwudniowych) kava. Zwykle używa się ich do celów leczniczych. Ich nazwa dotyczy negatywnych skutków ubocznych, w tym uczucia mdłości i letargu, które mogą trwać do dwóch dni. Więcej informacji na temat różnicy pomiędzy tymi dwoma rodzajami kava znajdziesz w tym artykule.

W naszym sklepie sprzedajemy wyłącznie przetestowane w laboratoriach, wysokiej jakości, świeże Noble Kava. Pozyskujemy je bezpośrednio od rolników z Wysp Południowego Pacyfiku.


0 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *