Fakt 1: Pochodzenie Kava nie jest w pełni znane

Nikt tak naprawdę nie ma stuprocentowej pewności co do pochodzenia pieprzu metystynowego. Większość ludzi zajmujących się tym tematem uważa, że Kava wywodzi się z Vanuatu, często precyzując, że najprawdopodobniej jest to północne Vanuatu, a dokładniej wyspa Maewo, co ma duże szanse na bycie tezą zgodną z prawdą, jednak nigdy naukowo nie potwierdzono faktu że ta roślina faktycznie wywodzi się właśnie stamtąd. Teoria ta często popierana jest argumentem mówiącym, że to tam występuje najwięcej odmian i rodzajów pieprzu metsytynowego i to o wiele więcej niż na innych wyspach, dodatkowo to na Maewo właśnie występują najmocniejsze w działaniu odmiany Kava. Ten fakt, zdecydowanie daje pewien pogląd na całą sytuacje, natomiast wciąż nie można mieć pewności że to właśnie tamte tereny są rodzinną ziemią tej niezwykle fascynującej rośliny

Fakt 2: Kava jest rośliną niepłodną

Pieprz metystynowe nie potrafi się naturalnie rozmnażać. Żeńskie kwiaty Kava są rzadkością i nie wytwarzają nasion ani owoców, nawet w przypadkach, gdy roślina jest zapylana ręcznie. Rolnicy, pracujący na uprawach Kava uprawiają każdą pojedynczą roślinę z węzła na konkretnym odcinku łodygi, co, po zasadzeniu w ziemi skutkuje wykiełkowaniem nowej rośliny.

Fakt 3: Kava dojrzewa przez 4 lata

Jest to uwarunkowane faktem, że tylko korzeń w pełni dojrzałej rośliny po odpowiednim przygotowaniu jest w stanie zagwarantować konsumentom pełną game efektów relaksacyjnych. 4 lata to, mówiąc kolokwialnie, szmat czasu, ale po latach doświadczeń z uprawą pieprzu metystynowego specjaliście wiedzą, że dokładnie tyle jest potrzebne, by móc wycisnąć z Kava jak najwięcej. Po upłynięciu tego czasu, korzenie Kava są myte, suszone i przygotowywane do eksportu, jak i lokalnej konsumpcji. Uprawa pieprzu metystynowego wymaga wręcz niebywałej konsekwencji i cierpliwości, jest to jednak gra warta świeczki, gdyż, jak mówi znane od lat powiedzenie – perfekcja wymaga czasu.

Fakt 4: Kava jest głęboko zakorzeniona w kulturze

Na Wyspach Pacyfiku kultura picia Kavy istnieje od tysięcy lat. Pełni tam ona bardzo silną funkcje społeczną. Ceremonia picia Kava była i do dziś jest praktycznie zawsze obecna przy rozmaitych okolicznościach, takich jak wybór nowego wodza wioski, zawieranie ważnych umów pomiędzy lokalnymi społecznościami jak i witanie gości przybyłych do wiosek.

Fakt 5: Kava ma wiele różnych nazw i odmian

Na Wyspach Pacyfiku, w zależności od państwa, Kava funkcjonuje pod rozmaitymi nazwami. Na Hawajach używa się nazwy Awa, zaś na Samoa – Ava. Ciekawym przypadkiem jest Fidżi, czyli kraj, w którym Kava jest oficjalnym napojem narodowym. Funkcjonują tam dwie, równie popularne nazwy – Yaqona oraz Malogu. Yaqona oznacza gorzki i jak nietrudno się domyślić odnosi się do charakterystycznego gorzkiego i ziemistego smaku tego napoju. Malogu oznacza spokój – tu również nawiązanie nie jest trudne do rozszyfrowania, gdyż odnosi się do spokojnego i relaksującego stanu, który osiąga się po wypiciu Kava. Jeśli zaś mowa o odmianach, to na Wyspach Południowego Pacyfiku występuje ich aż 103 i każda oferuje swoim konsumentom delikatnie inne efekty po spożyciu, jednak niezależnie od rodzaju, wszystkie te efektu krążą w okolicach stanu, który można nazwać po prostu relaksem.

Fakt 6: Typy Kava – heady, heavy i balanced

Kava, w najprostszym podziale rozróżniane jest na trzy podstawowe typy. Kava typu heady to napój, który ma wyraźny wpływ na poprawę nastroju, może podnieść na duchu a także wywołać delikatne stany euforyczne. Odmiany Kava klasyfikowane jako heavy posiadają właściwości uspokajające, relaksujące, mają również widoczny wpływ na spadek napięcia mięśniowego oraz bardzo dobrze wpływają na sen – czynią go głębszym i efektywniejszym, co ma bezpośredni wpływ na nasze funkcjonowanie w ciągu dnia. Trzeci rodzaj, czyli Kava typu balanced to, jak nietrudno się domyślić, fuzja dwóch wspomnianych wcześniej rodzajów, oferująca efekty charakterystyczne zarówno dla Kava typu heady jak i typu heavy.

Fakt 7: Aktywnymi składnikami Kava są kawalaktony

Mnogość badań i eksperymentów naukowych związanych z działaniem pieprzu metystynowego pozwoliła dowiedzieć się, że za działania Kava odpowiedzialne są kawalaktony. Na dzień dzisiejszy wiadomo o istnieniu 18 kawalaktonów, z czego 6 z nich odpowiada aż za 90% efektów relaksacyjnych występujących po wypiciu Kava. Na podstawie badań naukowcy wykazali, że wchodzą one w interakcje z ciałem migdałowatym znajdującym się w układzie limbicznym mózgu, który to układ jest odpowiedzialny za regulacje uczucia strachu i niepokoju.

Fakt 8: Kava to napój pokoju

Wiele lat temu, w czasach kiedy mieszkańcy Wysp Południowego Pacyfiku, we własnoręcznie budowanych łodziach i kajakach wyruszali w poszukiwaniu sąsiednich wysp, zawsze zabierali ze sobą Kava. Zdawali sobie sprawę z faktu, że wspólne wypicie napoju z dopiero co poznanymi sąsiadami ułatwi zbudowanie z nimi pozytywnych relacji i umożliwi poprowadzenie spokojnego, pokojowego dialogu. Po dziś dzień żeglarze i podróżni przybywający w rejony Wysp Południowego Pacyfiku są zachęcani do zabierania ze sobą Kava w formie prezentu dla wodza wioski, co znacznie ułatwia im późniejsze funkcjonowanie na danej wyspie i pozwala zbudować dobre relacje z miejscowymi.


0 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *