Fakt 1: Pochodzenie Kava nie jest w pełni znane

Nikt tak naprawdę nie ma stuprocentowej pewności co do pochodzenia pieprzu metystynowego. Większość ludzi zajmujących się tym tematem uważa, że kava wywodzi się z Vanuatu. Jako dokładny rejon często wskazuje się północne Vanuatu, a dokładniej wyspę Maewo. Jest to najprawdopodobniej prawa, jednak nigdy naukowo nie potwierdzono faktu że ta roślina faktycznie wywodzi się właśnie stamtąd. Teorie tę często popiera się argumentem mówiącym, że to tam występuje najwięcej odmian i rodzajów pieprzu metystynowego. Dodatkowo to na Maewo występują najsilniejsze odmiany kava. Daje to pewien pogląd na całą sytuacje, natomiast wciąż nie można mieć pewności że to właśnie tamte tereny są rodzinną ziemią tej niezwykle fascynującej rośliny

Fakt 2: Kava jest rośliną niepłodną

Pieprz metystynowy nie potrafi się naturalnie rozmnażać. Żeńskie kwiaty kava są rzadkością i nie wytwarzają nasion ani owoców, nawet w przypadkach, gdy zapyla się je ręcznie. Rolnicy, pracujący na uprawach kava uprawiają każdą pojedynczą roślinę z węzła na konkretnym odcinku łodygi, co, po zasadzeniu w ziemi skutkuje wykiełkowaniem nowej rośliny.

Fakt 3: Kava dojrzewa przez 4 lata

Jest to uwarunkowane faktem, że tylko odpowiednio przygotowany korzeń dojrzałej rośliny gwarantuje konsumentom pełnie efektów relaksacyjnych. 4 lata to dużo czasu, ale dokładnie tyle jest potrzebne, by móc wycisnąć z kava jak najwięcej. Po upłynięciu tego czasu, korzenie kava myje się, suszy i przygotowuje do eksportu, jak i lokalnej konsumpcji. Uprawa pieprzu metystynowego wymaga niebywałej konsekwencji i cierpliwości, jest to jednak gra warta świeczki, gdyż, jak mówi znane od lat powiedzenie – perfekcja wymaga czasu.

Fakt 4: Kava jest głęboko zakorzeniona w kulturze

Na Wyspach Pacyfiku kultura picia kava istnieje od tysięcy lat. Pełni tam ona bardzo silną funkcje społeczną. Ceremonia picia kava była i do dziś jest praktycznie zawsze obecna przy rozmaitych okolicznościach. Towarzyszy ona między innymi wyborowi nowego wodza wioski, zawieraniu ważnych umów pomiędzy lokalnymi społecznościami jak i witaniu gości przybyłych do wiosek.

Fakt 5: Kava ma wiele różnych nazw i odmian

Na Wyspach Pacyfiku, w zależności od państwa, kava funkcjonuje pod rozmaitymi nazwami. Na Hawajach używa się nazwy Awa, zaś na Samoa – Ava. Ciekawym przypadkiem jest Fidżi, czyli kraj, w którym kava jest oficjalnym napojem narodowym. Funkcjonują tam dwie, równie popularne nazwy – Yaqona oraz Malogu. Yaqona oznacza gorzki i jak nietrudno się domyślić odnosi się do charakterystycznego gorzkiego i ziemistego smaku tego napoju. Malogu oznacza spokój – odnosi się do spokojnego i relaksującego stanu, który osiąga się po wypiciu kava. Jeśli zaś mowa o odmianach, to na Wyspach Południowego Pacyfiku występuje ich aż 103. Każda oferuje swoim konsumentom delikatnie inne efekty po spożyciu.

Fakt 6: Typy Kava – heady, heavy i balanced

Kava, w najprostszym podziale rozróżnia się na trzy podstawowe typy. Kava typu heady to napój, który poprawia nastrój, może podnieść na duchu a także wywołać delikatne stany euforyczne. Odmiany kava klasyfikowane jako heavy posiadają właściwości uspokajające i relaksujące. Mają również widoczny wpływ na spadek napięcia mięśniowego oraz bardzo dobrze wpływają na sen – czynią go głębszym i efektywniejszym. Trzeci rodzaj, czyli kava typu balanced jest fuzją dwóch wspomnianych wcześniej rodzajów. Oferuje efekty charakterystyczne zarówno dla typu heady jak i typu heavy.

Fakt 7: Aktywnymi składnikami Kava są kawalaktony

Mnogość badań i eksperymentów naukowych związanych z działaniem pieprzu metystynowego pozwoliła dowiedzieć się, że za działanie kava odpowiedzialne są kawalaktony. Na dzień dzisiejszy wiadomo o istnieniu 18 kawalaktonów. 6 z nich odpowiada aż za 90% efektów relaksacyjnych występujących po wypiciu kava. Wiadomo, że wchodzą one w interakcje z ciałem migdałowatym. Znajduje się ono w układzie limbicznym mózgu, który jest odpowiedzialny za regulacje uczucia strachu i niepokoju.

Fakt 8: Kava to napój pokoju

Wiele lat temu, w czasach kiedy mieszkańcy Wysp Południowego Pacyfiku, we własnoręcznie budowanych łodziach i kajakach wyruszali w poszukiwaniu sąsiednich wysp, zawsze zabierali ze sobą kava. Zdawali sobie sprawę, że wspólne wypicie napoju z dopiero co poznanymi sąsiadami ułatwi zbudowanie z nimi pozytywnych relacji i umożliwi poprowadzenie spokojnego, pokojowego dialogu. Po dziś dzień żeglarze i podróżni przybywający w rejony Wysp Południowego Pacyfiku są zachęcani do zabierania ze sobą kava w formie prezentu dla wodza wioski, co znacznie ułatwia im późniejsze funkcjonowanie na danej wyspie i pozwala zbudować dobre relacje z miejscowymi.


0 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *